Met ons ontwerp voor het nieuwe verpleeghuis Haus St Klemens in Wenen hebben we de tweede prijs gewonnen in een besloten prijsvraag. De jury had met name waardering voor de zorgvuldige inpassing van het gebouw in het landschap, waardoor een groot volume toch een kleinschalige indruk geeft, passend bij de schaal van de omliggende woonwijk. Ook de verbinding met het achterliggende Wiener Wald wordt gemaakt, met tuinen direct toegankelijk vanuit de woongroepen. Voor ons was het een kans om zorgconcepten uit andere landen te leren kennen, zoals de ‘Pflege-Oase’ als woonomgeving voor mensen met zware of vergevorderde dementie. Verder was het interessant om te zien dat in Oostenrijk deels dezelfde vragen spelen als bij ons, namelijk hoe we de intensieve zorg voor kwetsbare ouderen verbonden kunnen houden met omgeving en maatschappij.

Ontwerp: Caro van Dijk, Eva Mavsar, Matêj Vacek en Kristyna Rajdlova. Advies: Roswitha Abraham.