•   

Het voormalige verpleeghuis Gaasperdam uit 1985 is getransformeerd naar nieuwe voorzieningen voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Waar het oude verpleeghuis centraal georganiseerd was, heeft nu iedere nieuwe functie en vleugel zijn eigen entree en uitstraling. Het gebouw heeft hierdoor rondom een gezicht naar de buurt gekregen, de oude ‘achterkanten’ zijn verdwenen. Tussen en rondom de vleugels zijn grote tuinen; het gebouw ligt hierdoor in het groen maar toch midden in de wijk.
De twee zuidelijke vleugels zijn getransformeerd naar een woongebouw met 48 twee-kamer-appartementen voor oudere mensen met een verstandelijke beperking. De meesten van deze bewoners kwam van een oudere locatie waar ze nog alleen een kleine slaapkamer als eigen ruimte hadden. Hier wonen ze in een volwaardig twee-kamer-appartement van ca. 50m2, met de zorg en sociale omgeving van de woongroep met gezamenlijke huiskamer en tuin of dakterras.
Het oorspronkelijke gebouw uit 1985 is bescheiden vormgegeven, en heeft enkele typerende details uit die tijd. Met onze ingrepen hebben we het gebouw van binnen behoorlijk ingrijpend veranderd, maar van buiten heeft het een groot deel van het oorspronkelijke karakter behouden.

Opdrachtgever: Stichting Cordaan
Aannemer: Breijer Bouw en Installatie, i.s.m. Ucility
Installateur W/E: Breijer, Knol, Slagboom BV
Architect: Caro van Dijk Architectuur
Interieurontwerp: Caro van Dijk Architectuur
Tuinontwerp: Bureau B+B
Fotografie: Luuk Kramer